Detoxifierea îți ajută organismul să se curățe de toxine precum amoniacul, acidul lactic sau homocisteina, care pot dăuna țesuturilor din corpul tău. Din categoria substanțelor toxice mai fac parte și hormonii din alimente, aditivii, metalele grele, fumul de țigară și multe altele. O astfel de cură aduce beneficii la nivelul tubului digestiv și nu numai.
Cu ajutorul detoxifierii, organismul tău :
- prioritizează alimentele care conțin vitamine, antioxidanți și substanțe nutritive
- încurajează consumul ridicat de lichide, dar și consumul alimentelor bogate în fibre (pentru a crește frecvența urinării și a mișcărilor intestinale)
Desigur, există mai multe tipuri de detoxifiere. Unele diete implică fructe și legume, pe când altele doar lichide. Dacă intenționezi să ții o astfel de dietă pentru detoxifierea organismul, trebuie să ții cont că aceasta implică un consum ridicat de apă cu lămâie, alimente integrale, organice, proaspete, bogate în vitamina C și fibre. Urmeaz-o maximum 7 zile și nu o ține mai mult de patru ori pe an, pentru că riști să produci dezechilibre în organism și chiar probleme de sănătate. Se recomandă a fi făcută după perioadele în care s-a consumat foarte multă carne, spre exemplu de sărbători.
Ce alimente poți și nu poți consuma la o dietă de detoxificare?
Numeroși medici au arătat că toxinele pe care corpul le preia sunt responsabile pentru foarte multe afecțiuni, astfel că alegerea unor produse “BIO” , precum fructele sau legumele și carnea organică au rolul de a reduce cantitatea zilnică de toxine.
Ca și fructe, poți consuma cu încredere:
- caise
- fructe de pădure
- pepene galben
- kiwi
- piersici
Legumele cele mai potrivite pentru o cură de detoxifiere sunt:
- anghinare
- ardei gras
- morcovi
- sfeclă
- castraveți
- roșii
În ceea ce privește proteina animală, îți recomandăm un consum ridicat de:
- somon
- macrou
- pui organic fără piele
- curcan
- ton
Pe lângă apă și sucuri proaspete din fructe, este indicat să consumi și multe ceaiuri. Cele mai potrivite pentru o cură de detoxifiere sunt:
- de soc (diuretic și foarte puțin laxativ)
- de urzică (principiile active ale urzicii îndepărtează toxinele din organism)
- verde (ajută la reglarea nivelului de colesterol și are în compoziție un nivel ridicat de antioxidanți)
- de mentă (pentru buna funcționare a digestiei)
- de gălbenele (are rol de a proteja ficatul și este un lichid eficient datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante)
Printre alte alimente benefice unei astfel de cure se numără: năutul, lucerna, semințele încolțite de floarea-soarelui, nuci și uleiul de măsline extravirgin.
Ce ar trebui să eviți în perioada de detox? Ardeii iuți, precum și alimentele prăjite, dulciurile, mezelurile, medicamentele care nu îți sunt necesare și, evident, alcoolul și țigările.
Nu te îngrijora dacă la începutul unei astfel de cure vei simți oboseală sau letargie. Este firesc, mai ales daca nu ai mai urmat o astfel de cură niciodată sau ai un regim alimentar care conține toxine. Corpul tău nu este obișnuit cu o astfel de dietă și reacționează ca atare. Cu timpul, te vei simți mai energic, iar condiția ta fizică va fi vizibil îmbunătățită.
Dacă vrei să începi un detox, consultă-te cu un medic specialist, care îți poate da un sfat de dietă potrivită organismului tău.